Ceremonia de nunta


In ziua de azi multi au uitat de traditiile de nunta. In secolul 19 avea loc un obicei numit “cinci tacimuri”. La inceputul nuntii, cu o ora inainte de plecarea mirelui la mireasa, se aranja o masa pentru cinci persoane la fiecare din ei: la mire si la mireasa. La masa stateau Mirele, Mama, Tatal, vornicelul si petitoarea, la fel si la mireasa. Cu o ora inainte de a se porni mirele la mireasa toti trebuiau sa manince bine, deoarece in timpul nuntii mirii nu aveau voie sa manince, ci erau obligati sa acorde atentie oaspetilor. Dupa masa mirele venea sa rascumpere mireasa. Acasa la aceasta avea loc un obicei cu ochii legati: mirii trebuiau sa puna pe masa “cinci tacimuri”: 5 linguri, 5 furculite, 5 farfurii si 5 cani.

Inainte de a pleca trebuia sa fie sparta o sticla de sampanie. Dupa aceasta era aleasa capetenia familiei, iar mirii se intreceau in umflatul baloanelor, prindeau pestele de jucarie cu un inel pe undita.

Dupa aceasta, conform obiceiului, avea loc “ghicirea primului nascut”. Se pregateau doua corabioare din hirtie si se trimiteau la drum intr-o cada pentru copii: cel de culoare rosie insemna ca va fi prima fiica, cel albastru – baiatul. Cu ajutorul vointei mirii trebuia sa duca corabioara spre destinatie.

In continuarea nuntii se determina, a cui dragoste este mai mare si mai calda. Mirele si mireasa luau in mina cite un cub de gheata, iar a cui dragoste e mai “puternica” a aceluia din miri cub se topea mai repede si in cinstea lui se inchina un pahar. La masa de nunta oaspetii miresei si mirelui stateau la mese diferite. La sfirsit, petrecind mirele si mireasa, oaspetii tineau luminari si le urau de bine.